سقف تیر دال
در صنعت ساختمان سازی اسکلت سازه بخش نسبتا بزرگی از هزینه ها را به خود اختصاص می دهد و در این میان نوع سقف تاثیر بسزائی در هزینه ها و سرعت اجرای اسکلت ساختمان دارد .
انواع مختلف سقف هائی که در ساختمان های بتونی اجرا می شوند با توجه به سرعت اجرا تجهیزات مورد نیاز امکانات موجود و هزینه هایی که دارند هر یک برای ساختمان های بخصوصی با صرفه تر یا مناسب ترند برای کاهش هزینه های اجرای سقف حذف بتن از محل هائی که عملکرد کششی دارند موجب افزایش راندمان کاهش حجم بتن ریزی و کاهش هزینه ها خواهد شد در این میان سقف تیردال که از یک دال تخت با تیر های بتنی زیر آن تشکیل شده است می تواند پیشنهاد خوبی برای ساختمان اسکلت بتنی امروز در کشور باشد .
مشخصات و هندسه سقف تیر دال
سقف تیردال از تیر هائی بتنی به عرض تقریبی 30 – 50 cm و ارتفاع تقریبی 30 -50 cm که قسمت فوقانی آن درون دال بتنی سقف مدفون می گردد و بصورت یکپارچه و همزمان اجرا می شود ساخته شده است این تیر ها بسته به نوع طراحی دال از 80 cm تا 2 m از همدیگر فاصله دارند ایده اصلی و مکانیسم عملکرد این نوع سقف مشابه سقف کامپوزیت است، ولی با این تفاوت که تیر های زیر دال بتنی بجای پروفیل فولادی از جنس بتن می باشد.
در دال بتی معمولا فقط یک مش آرماتور استفاده می گردد و در صورتی که فاصله آزاد بین تیر ها زیاد شود طراح می تواند دو شبکه آرماتور ( تحتانی و فوقانی ) پیش بینی نماید.
مزایای سقف تیر دال
- سقف تیردال به سهولت می تواند در ساختمان های با اسکلت بتنی مورد استفاده قرار گیرد. به این ترتیب تمام اجرای سازه ای این نوع ساختمان از فونداسیون تا اسکلت و سقف همگی از جنس بتن مسلح خواهد بود این موضوع باعث یکپارچی ، همگنی و عملکرد متناسب کل اجرای سازه ای ساختمان خواهد شد.
- حذف بتن ناحیه کششی در سقف موجب افزایش راندمان و کاهش وزن ساختمان نسبت به دال تخت خواهد شد.
- یکپارچگی تیرچه های بتنی زیر سقف و دال سقف و امتداد آرماتور های سقف و تیر حمال در داخل یکدیگر موجب ساخت یک دیافراگم یکپارچه و مقاوم در برابر زلزله می شود.
- با توجه به ارزان تر بودن قیمت بتن نسبت به فولاد ، عدم نیاز به جوشکار اسکلت و پروفیل های فولادی در کل اسکلت ساختمان موجب کاهش قابل توجه هزینه ها خواهد شد.
- عدم استفاده از پروفیل های فولادی و ساخته شدن کل اجزای سازه ای از بتن مسلح موجب مقاومت ساختمان در برابر حریق و گرما خواهد شد.
- با توجه به بتنی بودن کل اجزای سازه ای نیاز کمتر به اکیپ های متعدد اجرائی و امکان احداث کل فونداسیون ، اسکلت و سقف ها فقط با یک اکیپ آرماتور بندی و بتن ریزی امکان اجرای ساختمان را در اقصی نقاط کشور فراهم می سازد.
- مقاومت بتن در برابر رطوبت از فولاد بیشتر است و به نگهداری کمتری نیاز دارد لذا مقاومت ساختمان در برابر رطوبت افزایش یافته و به نگهداری کمتری نیاز خواهد داشت.
معایب سقف تیر دال
- سقف تیردال بصورت اختصاصی عیب خاصی ندارد و عیوب آن مربوط به عیوب کلی سازه های بتنی است. سازه های بتنی عموما به علت نیاز به نگهداری یک تا سه هفته ای برای عمل آوری و نگهداری بتن نیاز به زمان بیشتری برای احداث دارند اما با توجه به اینکه تقریبا تمامی انواع مختلف سقف ساختمان های متداول بتنی است یا اجزای بتنی دارد این موضوع موجب طولانی تر شدن زمان احداث نسبت به سایر سقف ها نمی شود.
- سقف تیردال مقدار اندکی از سقف کامپوزیت سنگین تر است اما نسبت به سایر انواع سقف وزن بیشتری ندارد.
بدون دیدگاه